Billigt Mobilt
Bredband

Få ett billigt mobilt bredband abonnemang för surf på resande fot eller som ett billigare alternativ till fiberuppkoppling.

Om du vill ha internet när du är på språng eller ett billigt alternativ till fast uppkoppling och om gratis WiFi på kaféer och restauranger inte räcker, kan ett dedikerat mobilt bredbandsabonnemang för din bärbara dator eller surfplatta vara lösningen.
Den här guiden förklarar vad du ska tänka på om du funderar på att skaffa det och var du hittar de bästa erbjudandena.

Prisinformation senast uppdaterad:
20 juli, 2024

Våra bästa erbjudanden för mobilt bredband

Hallon Logotyp
4.7/5

Surf:

200 GB

Pris:

299 kr

Erbjudande:

119 kr/mån de första tre månaderna

Kostnad första året3 048 kr
MobilnätTre
Spara oanvänd dataJa
Internet inom EUJa
Internethastighet10-100 Mbit/s
5G-nätJa
KundtjänstE-post, supportforum & Facebook Messenger
Hallon Logotyp
4.5/5

Surf:

100 GB

Pris:

249 kr

Erbjudande:

99 kr/mån de första tre månaderna

Kostnad första året2 538 kr
MobilnätTre
Spara oanvänd dataJa
Internet inom EUJa
Internethastighet10-100 Mbit/s
5G-nätJa
KundtjänstE-post, supportforum & Facebook Messenger
Chilimobil Logotyp
4.5/5

Surf:

Fri

Pris:

449 kr

Erbjudande:

349 kr per månad i två månader

Kostnad första året5 188 kr
MobilnätTre
Spara oanvänd dataNej
Internet inom EUJa
InternethastighetFull hastighet
5G-nätJa
KundtjänstE-post, internetforum & Facebook Messenger
Fibio Logotyp
4/5

Surf:

100 GB

Pris:

349 kr

Erbjudande:

2 mån gratis Viaplay

Kostnad första året4 188 kr
MobilnätTelenor
Spara oanvänd dataNej
Internet inom EUJa
Internethastighet50-100 Mbit/s
5G-nätJa
KundtjänstTelefon, e-post & FB Messenger
Hallon Logotyp
3.8/5

Surf:

20 GB

Pris:

149 kr

Erbjudande:

59 kr/mån de första tre månaderna

Kostnad första året1 518 kr
MobilnätTre
Spara oanvänd dataJa
Internet inom EUJa
Internethastighet10-100 Mbit/s
5G-nätJa
KundtjänstE-post, supportforum & Facebook Messenger
Fibio Logotyp
4/5

Surf:

40 GB

Pris:

249 kr

Erbjudande:

2 mån gratis Viaplay

Kostnad första året2 988 kr
MobilnätTelenor
Spara oanvänd dataNej
Internet inom EUJa
Internethastighet50-100 Mbit/s
5G-nätja
KundtjänstTelefon, e-post & FB Messenger
Hallon Logotyp
3.8/5

Surf:

5 GB

Pris:

89 kr

Erbjudande:

39 kr/mån de första tre månaderna

Kostnad första året918 kr
MobilnätTre
Spara oanvänd dataJa
Internet inom EUJa
Internethastighet10-100 Mbit/s
5G-nätJa
KundtjänstE-post, supportforum & Facebook Messenger

Billigt mobilt bredband med obegränsad surf

Finns det mobilt bredband med fri surf? För er som vill byta ut konventionellt bredband i hemmet mot mobilt bredband och samtidigt kunna ha med bredbandet på semestern vill troligtvis slippa oroa er för att surfen ska ta slut. Som tur väl är finns det mobilt bredband med fri tillgång till surf. Vår favorit heter Chilimobil Fri Surf, för 449 kr i månaden kan man surfa hur mycket man vill i en hastighet på upp till 100 Mbit/s.

Läs mer om Chilimobil

Innehåll

Vad är mobilt bredband?

Mobilt bredband är en trådlös åtkomst till internet via ett mobilnät, 3G, 4G eller 5G. Du kan få tillgång till mobilt bredband genom att använda en mobil router, USB-modem eller MiFi. De flesta av dessa enheter kräver inga kablar vilket erbjuder extra frihet. Så länge du befinner dig i ett område med täckning ger mobilt bredband dig åtkomst till internet när du är på språng.

Mobilt bredband fungerar genom att ansluta sin bärbara dator, mobiltelefon eller surfplatta till internet via 3G-, 4G- eller 5G-teknik och nås med en router eller MiFi. När du väl har valt din operatör och abonnemang, ansluter du din dongle eller MiFi till din enhet och surfar loss!

Beroende på ditt val av smartphone och mobiloperatör kommer du att kunna komma åt internet med 3G-, 4G- eller 5G-nätverk. 3G levererar data i lägre hastigheter, medan 4G är mycket snabbare och den nya 5G tekniken är ultrasnabb, ibland lika snabbt eller till och med betydligt snabbare än konventionella bredband i hemmen. Ett annat sätt att komma ut på internet om du inte är inom räckhåll för ett WiFi-nätverk är att dela internet genom så kallad internetdelning, som låter dig dela dataanslutningen på din smartphone. Det är dock inte alla nätverksoperatörer som stöder internetdelning.

Denna typ av flexibilitet passar verkligen människor som alltid behöver tillgång till internet, även när de är på språng. Det kan också vara tilltalande för människor som inte vill förbinda sig till ett fast bredband med långa bindnings- och uppsägningstider. För mer information, jämför vår tabell över mobila bredband.

Hur fungerar mobilt bredband?

Mobilt bredband fungerar med en 4G-signal (3G- och 5G-teknik finns även tillgängligt), för att ansluta till internet. 4G är den fjärde generationen av mobiltelefonteknik och tillåter leverantörer att erbjuda fler tjänster, till exempel internetdelning. Det betyder att du inte behöver en fast anslutning för att komma ut på nätet. De flesta nya mobiltelefoner är kompatibla med 4G och 5G, mobila bredbands-donglar använder samma teknik.

Detta innebär att när du ansluter din USB-dongel till din dator kommer den att kunna komma åt bredband via mobiltelefonsignaler, vilket resulterar i att du har möjlighet att komma åt webben var som helst, så länge det finns en mobilsignal.

För några år sedan, när denna teknik var i sin linda, kom kritik mot nedladdningshastigheterna som mobilt bredband erbjöd. Mobil bredbandstäckning och hastighet har dock avancerat mycket under de senaste åren och i vissa områden kan du komma upp i hastigheter på upp till 100 Mbit/s. För att visa på 5G:s oöverträffade kapacitet är det värt att nämna att 5G kan leverera hastigheter upp till 10 Gbit/s, vilket är 10 000 Mbit/s. Extrem skillnad, eller hur?

Varför ska jag använda mobilt bredband?

Det finns många anledningar att använda mobilt bredband idag. Den främsta anledningen är att det är det mest praktiska och flexibla sättet att komma åt internet. Med ett fast bredband i hemmet måste du vara inom en viss radie av ditt modem för att kunna använda ditt bredband. Med en mobil router får du tillgång till bredbandstjänster nästan var som helst. Många människor har livsstilar som betyder att de inte kan riskera att vara utan internet under någon längre tid. Du kan ha en lång pendling till jobbet på morgonen och med mobilt bredband skulle du kunna skicka och ta emot e-post under resan. En annan fördel är för hem där det fasta bredbandet inte nyttjas så mycket. Med mobilt bredband kan man betala betydligt mindre än vad bredband via fiber normalt kostar. Det är dock värt att tänka på att mobilt bredband vanligtvis har en övre gräns för hur mycket data man kan surfa för varje månad. Det finns dock även mobila bredband som har obegränsad surf vilket betyder att du kan kolla på så mycket Netflix, Youtube eller SVT Play som du själv önskar, utan att surfen tar slut.

Billigt mobilt bredband pensionär

Vilket är det billigaste mobila bredbandet till pensionärer? Dessvärre finns det inga specifika erbjudanden till pensionärer bland lågprisoperatörerna. Men, som väl är finns det redan gott om bra erbjudanden som alla kan ta del av. Det vi rekommenderar till seniorer är Hallons fina erbjudanden på 20 GB surf i månaden för 149 kr/mån, (de tre första månaderna betalar man enbart 59 kr/mån). Man kan då kolla på lite video genom exempelvis SVT Play eller Youtube och även lyssna på ljudböcker eller Spotify, utan att surfen tar slut.

Hallon Logotyp

149 kr/mån

Vad behöver jag för att använda mobilt bredband?

Allt du behöver för att använda mobilt bredband är en bärbar dator, surfplatta, mobiltelefon eller någon annan enhet som kan ta emot internet via WiFi-signal.

Vissa leverantörer kan till och med erbjuda gratis surfplatta med det mobila bredbandet. Även om det här kan verka som ett bra erbjudande, om du letar efter ett 18- eller 24-månadersabonnemang, kanske du upptäcker att du betalt mer för surfplattan än du skulle behövt göra om du hade köpt den separat.

Behöver man verkligen mobilt bredband?

Det finns tre vanliga sätt att få tillgång till internet när du är ute och reser: via mobilt bredband, WiFi-hotspots – som du ofta kan hitta gratis, eller internetdelning via din mobil.

Mobilt bredband

Med mobilt bredband använder du en nätverksoperatörs 3G- eller 4G-signal för att få dig ut på internet. Det kräver ett SIM-kort som vanligtvis ansluts direkt till en surfplatta eller alternativt antingen en trådlös router eller en USB-dongel – se mer information nedan.

Precis som med ett telefonabonnemang, betalar du vanligtvis en månadsavgift för ett visst antal GB surf. Kontantkort finns också, men de tenderar att vara dyra och blir alltmer ovanliga.

WiFi-hotspots

Du hittar WiFi-hotspots för åtkomst till internet på kaféer och restauranger, barer, köpcentra, gym, bibliotek och till och med vissa stormarknader. Dessa brukar vara offentliga hotspots som vem som helst kan ansluta sig till (under vissa förhållanden) och är ofta gratis.

Dessa hotspots kan vara gratis men de har sina nackdelar:

  • Du kan inte hitta dem överallt. Exempelvis så har de flesta tåg inget WiFi-hotspots, om tåget har det är det ofta i första klass till en dyr avgift med dålig uppkoppling.
  • Om du flyttar från plats till plats måste du ansluta till en ny hotspot, vilket kan vara tidskrävande och störande. Några av de största mobiloperatörerna erbjuder även WiFi-hotspots. Leverantörer som Telia och Telenor visar var deras närmaste hotspots är om du laddar ner deras smartphone-app.
  • De flesta kräver att du registrerar dig. Även om åtkomsten kan vara gratis måste du oftast registrera dig för att få åtkomst till de flesta hotspots.
  • Det finns begränsningar. Oftast har hotspots begränsningar för hur länge du kan använda dem och vad du kan använda dem för. Vissa webbplatser kan till exempel vara blockerade och att ladda ner saker kan också vara svårt.

Internetdelning

Det finns också ett tredje sätt att komma åt internet från din surfplatta eller bärbara dator – genom att dela telefonens data till din bärbara dator eller surfplatta, en process som kallas ”internetdelning” Det kan vara ett bra alternativ att överväga innan man köper ett till abonnemang.

Även om du har mobilt bredband eller planerar att dela internet via din telefon är det alltid bra att försöka använda gratis hotspots där de är tillgängliga. För att spara din ihoptjänade surf till när du verkligen behöver det.

Mobilt bredband kontant

Kan man även få mobilt bredband som kontantkort? Ja, visst kan man det. Det börjar dock bli mer och mer ovanligt. Hallon är en av få operatörer som fortfarande erbjuder kontant mobilt bredband, det passar bra för er som inte surfar så mycket utan enbart lite då och då och därför tjänar på att enbart betala för den datamängd som ni surfar för.

Uppdaterad prislista ser ut som nedanstående: